مهندسی عمران-زلزله(محمدجواد خسرویانی)
مهندسی عمران-زلزله(محمدجواد خسرویانی)

مهندسی عمران-زلزله(محمدجواد خسرویانی)

What's the meaning of earthquak




لرزش ناگهانی پوسته‌های جامد زمین ، زلزله یا زمین لرزه نامیده می‌شود. دلیل اصلی وقوع زلزله را می‌توان افزایش فشار بیش از حد داخل سنگها و طبقات درونی زمین بیان نمود. این فشار به حدی است که در سنگ گسستگی بوجود می‌آید و دو قطعه سنگ در امتداد سطح شکستگی نسبت به یکدیگر حرکت می‌کنند. به سطح شکستگی که توأم با جابجایی است، گسل گفته می‌شود. وقتی که سنگ شکسته می‌شود، مقدار انرژی که در زمان طولانی در برابر شکستگی حالتهای مختلفی را برای آزادسازی انر‍ژی نهفته شده بوجود می‌آورد.


بطوری که در ابتدا فشار و نیروهای درونی ممکن است باعث ایجاد یکسری لرزه‌های خفیف و کوچک در سنگها شود که پیش لرزه نامیده می‌شود. بعد از اینکه فشار درونی بر مقاومت سنگها غلبه کرد انرژی نهفته آزاد می‌گردد و زمین لرزه اصلی رخ می‌دهد، البته نباید از اثر لرزشهای کوچکی که بعد از زمین لرزه اصلی نیز اتفاق می‌افتد و به نام پس لرزه معروف هستند، چشم پوشی کرد. لرزه ، پیش لرزه ، لرزه اصلی و پس لرزه مجموعا یک زمین لرزه را نشان می‌دهند.

باید توجه داشت که تمام زلزله‌ها با پیش لرزه‌ها همراه نیست و همچنین پیش لرزه را نمی‌توان مقدمه وقوع یک زلزله بزرگ دانست، زیرا در بسیاری از موارد یک زلزله مخرب خود یک پیش لرزه فوق العاده مخربی بوده است که در تعقیب آن اتفاق افتاده است. همچنین در بسیاری از زمین لرزه‌ها زلزله اصلی بدون هیچ لرزه قبلی و یکباره اتفاق می‌افتند، زلزله‌هایی هم در اثر عوامل دیگر مثل ریزشها (مثلا ریزش سقف بخارهای آهکی و زمین لغزشها) و یا در بعضی موارد فعالیتهای آتشفشانی نیز بوجود می‌آید که مقدار و شدت آنها کمتر است.


چرا زلزله بوجود می‌آید؟ 
به درستی مشخص نیست که چرا زلزله بوجود می‌آید، اما همانطور که قبلا اشاره شد تجمع انر‍ژی در درون زمین از یک طرف و افزایش نیروی زیاد در درون زمین و عدم تحکمل طبقات زمین برای نگهداری این انرژی از طرف دیگر موجب شکسته شدن زمین در بعضی نقاط آن شده و انرژی از محل آن آزاد می شود. این شکستگی که اکثرا با جابجایی زمین اتفاق می‌افتد باعث خطرات و ایجاد لرزش زمین می‌شود که به آن زلزله گفته می‌شود.

اما این انرژی از کجا می آید؟ برخی معتقدند که زمین از ورقه‌هایی تشکیل شده است که این ورقه‌ها با صفحاتی که در کنار هم قرار دارند به یکدیگر فشار وارد کرده و باعث می‌شوند که ورقه‌هایی که دارای وزن کمتری هستند به داخل زمین فرو روند (این پدیده در اصطلاح علمی فرو رانش صفحات گفته می‌شود). همچنین ممکن است که ورقه‌ها در کنار یکدیگر به هم فشرده شوند. در اثر فرو رانش و پایین رفتن صفحه به درون زمین و به دلیل افزایش فشار و دمای طبقات درونی ، ورقه شروع به گرم شدن و ذوب شدن می‌کند و مواد مذاب حاصله سبک شده و مجددا به سمت بالا حرکت کرده و فشاری را به طبقات مجاور وارد می‌کند.

ترکیب این نیروها در درون زمین باعث ایجاد یک حالت عدم تعادل انرژی می‌شود، این وضعیت تا زمانی که طبقات فوقانی و سطحی زمین تحمل مقاومت در برابر آن را داشته باشند حفظ می‌گردد. اما زمانی که سنگها دیگر تحمل این فشارها را نداشته باشند، انرژی به یکباره آزاد می‌گردد و زلزله بوجود می‌آید. البته این بدان مفهوم نیست که تمامی زلزله‌ها بدین طریق ایجاد می‌شوند، بلکه می‌توان گفت بخش اصلی زمین لرزه‌ها ، با این فرضیه قابل توجیه است.


    

                                                                               http://www.wilderspin.net/School%20stuff/Science/Space/Earth/Earthquake/earthquake-next-one-photo-rtre2o5-sw.jpg


http://www.sanandreasfault.org/Quake_7.jpg


http://www.paulcheksblog.com/wp-content/uploads/2011/03/Earthquake-damage.jpg


http://www.em.gov.au/sites/schools/PublishingImages/earthquake_Highway_large.jpg


 


http://pubs.usgs.gov/fs/1999/fs110-99/images/quake.jpg

Erthquake engineering

Definition

      Earthquake Engineering can be defined as the branch of engineering devoted to mitigating earthquake hazards [1].  In this broad sense, earthquake engineering covers the investigation and solution of the problems created by damaging earthquakes, and consequently the work involved in the practical application of these solutions, i.e. in planning, designing, constructing and managing earthquake-resistant structures and facilities.




Objectives and Scope of this Volume

      The main objective of this volume is to illustrate to students of structural and architectural engineering the problems and solutions in attaining efficient earthquake-resistant structures and facilities. 
      To achieve this objective, after a brief discussion of the general goals in seismic-resistant design and construction of structures and facilities, the different sources of damage that can be triggered by an earthquake are discussed and illustrated.  Emphasis is placed on the discussion and illustration of damage induced by vibration on timber, masonry, concrete and steel structures.
      The importance of a comprehensive approach to the problem of earthquake resistant construction is emphasized next and the need for placing more emphasis on conceptual design is discussed by offering guidelines for and illustrations of efficient seismic-resistant design.
      The need for research in earthquake-resistant design and construction is briefly discussed and examples of integrated experimental and analytical investigations in the development of modern seismic-resistant design are also shown

http://s5.picofile.com/file/8102230468/map.png

Description:World Map showing the tectonic plates of the earth represented by the fault lines.




General Goals in Seismic-Resistant Design and Construction

      The philosophy of earthquake design for structures other than essential facilities has been well established and proposed as follows:

  1. To prevent non-structural damage in frequent minor ground shaking
     
  2. To prevent structural damage and minimize non-structural damage in occasional moderate ground shaking
     
  3. To avoid collapse or serious damage in rare major ground shaking

      This philosophy is in complete accord with the concept of comprehensive design.  However, current design methodologies fall short of realizing the objectives of this general philosophy.

      The implementation of this philosophy presents serious problems particularly in quantifying the different types of damage (structural and non-structural) and what constitutes frequent minor, occasional moderate, and rare major earthquake ground shaking.